Yritystuki on yrittäjän pelastus! Yrityksen perustaminen on usein pitkäaikainen unelma. Toisinaan siihen päädytään oppikirjamaisella tavalla keskimällä hyvä liikeidea ja viemällä sitä eteenpäin oikeaksi yritykseksi. Toisinaan yritystoiminnan aloittaminen on niin sanotusti pakko, sillä joillain aloilla työtä tehdään ensisijaisesti yrittäjänä. Näin on esimerkiksi kampaajilla ja kosmetologeilla ja usein myös esimerkiksi media-alalla, jossa suunta on kohti freelancer-yrittäjyyttä.
Olipa tie yrittäjäksi minkälainen hyvänsä, on usein hyvä käyttää hetki sen varmistamiseksi, ettei se ole kovin kivinen ja ettei yritystoiminta tyrehdy alkuunsa.
Suomessa yrittäjyyttä tuetaan monin tavoin ja apua ja tukea, myös rahallista, on saatavilla. Mutta mistä sitä saa ja miten tukia haetaan? Lue tämä postaus ja nappaa vinkit talteen!
Mikä yritystuki yritystoiminnan aluksi on saatavilla?
Iso osa yrityksistä vaatii jonkinlaisen taloudellisen investoinnin vaikkapa koneistoa, laitteistoa tai toimipaikkaa varten. Yritystoiminnan alkuvaihe onkin kriittinen ja ulkopuolista rahoitusta usein tarvitaan. Tätä varten Suomesta löytyy onneksi monipuolinen ja –mutkainen tukiverkosto, johon yrittäjä voi turvautua yrityksen alkumetreillä!
Ensimmäinen ja usein tutuin yritystuki on niin sanottu starttiraha. Sen voi saada silloin, kun yrittäjä jää täyspäiväiseksi yrittäjäksi sivutoimisesta yrittäjyydestä, opinnoista tai töistä tai yrittäjä on työtön työnhakija. Sitä myönnetään yleensä korkeintaan 12 kuukaudeksi ja sen avulla on tarkoitus taata toimeentulo sen aikaa, että yrityksestä alkaa jäädä jotain viivan yläpuolelle. Starttiraha haetaan TE-palveluista ja siihen liittyvissä kysymyksissä auttaa kyseinen instituutio.
Muita alkuajan tukia ovat erilaiset ELY-keskuksen tuet tai esimerkiksi Leader-rahoitus. Tukia on erilaisia ja niitä saa eri kriteereillä. Toisinaan myös esimerkiksi työttömyystuki tai muut tuet saattavat tulla kyseeseen, mikäli toiminnan käynnistyminen on hidasta eikä johda heti päätoimiseen yrittäjyyteen.
Myös takaukset ovat hyvä keino rahoittaa yrittämisen alkutaival: Esimerkiksi Finnvera takaus auttaa yritystä saamaan hyväehtoisen lainan ilman omia vakuuksia, sillä niitä ei usein alkuvaiheessa ole. Lue seuraavasta kappaleesta vinkit olemassa olevan yrityksen alkutaipaleeseen!
Millaisia yritystukia voi saada myöhemmin?
Kuten jo edellä kerroimme, tukia on saatavilla myös myöhempään vaiheeseen, eikä sinun tarvitse olla uusi yrittäjä hyötyäksesi tukijärjestelmästä. Tukia on saatavilla muun muassa erityistilanteissa, kuten koronan kourissa kamppaillessa, mutta myös muihin tilanteisiin.
Muutamia olemassa oleva yrityksen tukia ovat avustus työntekijän palkkaamiseksi ja oppisopimuspaikan tarjoamiseksi. Lisäksi jaossa on kehitystukia, kuten maaseuun kehitykseen tarkoitettu tuki ja esimerkiksi hankerahoitusta. Uusyrityskeskus, tukien jakajat ja kokeneemmat yrittäjät ovat paras lähde näiden tukien paikallistamiseen ja hakuprosessin sujuvaan läpikäyntiin.
Tukien lisäksi yrityksen rahoittaminen kannattaa tehdä muutenkin järkevästi. Lainat, lainojen kilpailutus, pankin vaihto ja muut talouden hallinnan keinot on järkevä ottaa käyttöön myös yrityksen taloudessa. Näin säästät rahaa ja saat kaiken irti siitä rahasta, mikä asiakkailta yritykseen virtaa!