Oletko harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä? Onko ajatus vasta kypsymässä teoiksi vai olisiko sinulla jo liiketoimintasuunnitelma ja suuret kuviot selvillä? Onko yrityksen perustaminen kiinni rahasta?

Älä huoli, sillä raha on usein se tekijä, joka stoppaa hyvät suunnitelmat alkuunsa. Yrittäjäksi alkaminen on aina taloudellinen riski, jonka ottamista ei kannata tehdä harkitsemattomasti.

Rahan ja riskin ei kuitenkaan tarvitse pidätellä sinua, sillä tässä artikkelissa kerromme vinkit yrityksen perustamiseen nollabudjetilla! Jatka lukemista ja nappaa vinkit talteen!

Voiko yrityksen perustaa ilman rahaa?

Voi ja ei voi! Ymmärrämme hämmästyksen ja epäilyt, sillä kuten kaikki tiedämme, kaikki elämässä maksaa. Yrityksen perustaminen ei onnistu täysin ilmaiseksi ja ilman rahaa, sillä jo sen rekisteröiminen maksaa. Se onnistuu kuitenkin ilman omaa pääomaa ja nyt kerromme kuinka se käy.

Yrityksen perustamiseksi on saatavilla paljon tukea ja apua, sillä Suomen valtio kannustaa yrityksiä muun muassa starttirahan avulla. Lue yrityksen rahoitusmuodoista lisää täältä.

Lisäksi yrityksen alkuun pääsee ottamalla vakuudettoman yrityslainan. Vakuudeton yritysluotto on sellainen laina, jonka saaminen onnistuu uudeltakin yrittäjältä, joka vasta suunnittelee liiketoiminnan kasvattamista. Vakuudeton yrityslaina sopii yrittäjille, joiden firma on jo toiminnassa, mutta vakuudeton yrittäjälaina mahdollistaa myös yrityksen perustamisen nollasta, sillä se on niin sanottu start-up-laina, joka myönnetään liiketoimintasuunnitelman perusteella.

Toisin sanottuna firman perustaminen ei vaadi senttiäkään omaa rahaa, mikäli hyödyntää starttirahan, start-up –lainan ja vakuudettoman yrityslainan.

Paljonko yrityksen perustaminen maksaa?

Ei ole olemassa mitään tiettyä euromäärää sille, paljonko yrityksen perustaminen maksaa. Ensisijainen kulu on rekisteröimismaksu ja pääoma, joiden suuruuteen vaikuttaa yritysmuoto. Yrityksen voi perustaa itse tai paperityöt voi ulkoistaa, jolloin hintaa tulee vielä hieman enemmän.

Vuonna 2021 toiminimen perustaminen sähköisesti maksaa 60 euroa ja paperilla 115 euroa. Osakeyhtiön perustuskulu on 275 euroa sähköisesti ja 380 euroa paperilomakkeella. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden perustaminen maksaa 240 euroa ja muiden yritysmuotojen, kuten osuuskunnan 380 euroa.

Lisäksi perustuskuluihin voidaan laskea kirjanpidon aloittamisen kulut, laskutusjärjestelmän luomisen kulut, pankkipalvelut, mahdolliset luvat ja erilaiset markkinoinnin aloittamisen kulut, kuten verkkosivujen luonti. Kaiken tämän voi tehdä halvalla tai kalliilla ja itse tekemällä säästää pitkän pennin.

Parhaat vinkit yrityksen aloittamiseksi

Kuten lupasimme, tässä tulevat meidän vinkkimme yrityksen perustamiseen halvalla:

1. Liity yhteisöön. Etsi samanhenkisistä yrittäjistä koostuva porukka vaikkapa Facebookin ryhmistä ja liity mukaan. Saat kullanarvoisia vinkkejä alkuun.

2. Tee itse mahdollisimman paljon. Mikäli mahdollista, laskuta ja tee esimerkiksi kirjanpito itse kokeneemman tekijän avustuksella. Näin paitsi säästät rahaa, myös opit tuntemaan oman yrityksesi taloudellisen tilanteen läpikotaisin.

3. Markkinoi ilmaiseksi. Markkinointi on tärkeää lähestulkoon jokaisella alalla, mutta sen voi hoitaa nykyään myös lähestulkoon ilmaiseksi. Hyödynnä LinkedIN, Facebook ja sähköpostimarkkinointi ja perusta vaikkapa blogi tai vlogi. Näin saat asiakaskuntaa kasvatettua ilman suurta markkinointibudjettia.


Usein kysytyt kysymykset – UKK

Voiko yrityksen perustaa ilmaiseksi?

Ei, sillä yrityksen rekisteröiminen maksaa. Yrityksen voi kuitenkin perustaa ilman omaa pääomaa ottamalla starttirahan ja vakuudetonta yrityslainaa tai yrittäjäluoton.

 

Paljonko toiminimen perustaminen maksaa?

Toiminimen perustaminen maksaa sähköisesti 60 euroa, jonka lisäksi mukaan tulee mahdollisia muita kuluja toimialan ja yrityksen toiminnan mukaan.

 

Paljonko osakeyhtiön perustaminen maksaa?

Osakeyhtiön perustaminen maksaa 275 euroa sähköisesti tehtynä. Lisäksi mukaan kannattaa laskea mahdolliset lisenssi- ja lupakulut ja muun muassa kirjanpidon ohjelmien hankinta.

 

Miten markkinoida ilmaiseksi?

Ilmaiseksi voi markkinoida hyödyntämällä sosiaalista mediaa ja nettiä ja tuottamalla kiinnostavaa sisältöä esimerkiksi blogi tai vlogi –muodossa.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *