Syksy on tullut ja kohta ollaan jo lokakuussa. Koululaiset ovat suunnanneet takaisin kouluihin ja pahimmasta koronakurimuksesta on päästy. Suomen taloustilanne paranee. Ikuinen etäopetus on historiaa, vaikka välillä tuleekin viettää pidempiä aikoja kotona karanteenissa tai muuten kipeänä.
Syksyllä on kuitenkin vaikutus myös taloustilanteeseen. Taloustilanne ja tilin saldo stabiloituu kesäloman rientojen loputtua. Asunto- ja mökkikauppa hiipuu kesäauringon mukana ja veneet nostetaan talviteloille. On aika katsoa omaa taloustilannetta kriittisesti ja alkaa valmistelut seuraavaa kesäkautta varten!
Lue tästä postauksesta vinkit taloustilanteen kriittiseen arviointiin ja säästämiseen ja sijoittamiseen!
Taloustilanne kuriin – Perehdy kuluihisi!
Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot, sanotaan. Palkan suuruudella ei ole väliä mikäli kaikki raha menee saman tien asumisen ja elämisen kustantamiseen. Vakaa taloustilanne vaatiikiin tasapainottelua. Suuret menot kuitenkin yllättävät meidät usein, sillä saatamme luulla tuhlaavamme paljon vähemmän kuin todellisuudessa teemmekään. Pienet menovirrat kasvavat kuitenkin suureksi joeksi ja palkka häviää sen siliän tien.
Perehdy omiin kuluihisi pitämällä esimerkiksi jonkinlaista taulukkoa, johon kirjaat kaikki menot. Se on nykyaikana helppoa, mikäli esimerkiksi keskität kaikki ostokset yhdelle kortille ja teet menoista kuukauden jälkeen yhteenvedon. Jotkin sovellukset, kuten Pivo, pystyvät tekemään tietynlaisen erittelyn myös itse. Siitä näet, millaisiin asioihin rahat ovat huvenneet.
Kulujen seuraamiseksi on tehty sovelluksia, mutta jos kynä ja paperi –tyyppinen kirjanpito on sinun juttusi, voit kokeilla sitä vapaasti. Tärkeää on tehdä yhteenveto siitä, mitä ostat ja kuinka suurella summalla. Sen jälkeen voit karsia kuluista ne, jotka eivät ole välttämättömiä.
Kulujen karsiminen ei tarkoita pihistelyä, mutta saatat huomata maksavasi vaikkapa kuntosalijäsenyydestä tai suoratoistopalvelusta, jota et käytä. Niiden irtisanominen tuo säästöä, eikä haittaa elämääsi.
Lainojen kulut kannattaa tutkia samalla, sillä lainojen yhdistely tai suurikorkoisen lainan priorisointi muiden edelle tuo säästöä ilman, että joudut nostamaan maksettavaa lainasummaa!
Taloustilanteeseen joustoa – Säästä!
Kun kuluja on rukattu alaspäin niin, että käytät jatkossa vähemmän rahaa kuin ennen, on tärkeää, ettei ajaudu heti mainosten vietäväksi vaan varmistaa sen, että vanhojen turhien kulujen tilalle ei tule uusia turhia kuluja.
Aloita siis järjestelmällinen säästäminen, jonka avulla kasvatat puskuria tai säästät vaikkapa jotain tiettyä kohdetta varten. Esimerkiksi puskurirahastoa kannattaa pitää korkoa maksavalla säästötilillä käyttötilin sijaan. Näin saat pienen, tasaisen koron, mutta varmistat sen, että tilillä olevat rahat on helppo ottaa käyttöön tarvittaessa.
Voit myös ottaa jonkin pankin oman säästökeinon käyttöön. Esimerkiksi se, että tilisi siirtää euron säästöön jokaista korttimaksua kohden, voi olla toimiva keino. Tai voit hyödyntää jotain haastetta ja säästää vaikkapa niin, että säästät ensimmäisellä viikolla euron, toisella kaksi ja niin poispäin. Myös säästettävän osuuden automaattisiirto palkkapäivänä on hyvä idea. Tärkeintä on se, että löydät sellaisen keinon, joka auttaa juuri sinua säästämään!
Taloustilanne kasvuun – Sijoita!
Kun puskurirahasto on olemassa ja lainat järjestelty, huomaat todennäköisesti, että taloustilanne paranee ja rahaa jää yli ja se kannattaisi sijoittaa järkevästi. Tee tässä vaiheessa sijoitussuunnitelma itse tai yhdessä ammattilaisen kanssa. Varo kuitenkin luottamasta täysin vaikkapa pankin asiantuntijaan, sillä heillä on aina tietyt myyntitavoitteet.
Sijoita rahastoihin, ETF-rahastoihin, osakkeisiin tai vaikkapa asuntoihin. Löydä sellaisia kohteita jotka kiinnostavat sinua ja luo salkku, joka vastaa sinun säästötavoitteisiisi ja josta voit realisoida rahaa silloin kun tarvitset sitä.
Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen!