Olet varmaan kuullut puhuttavan inflaatiosta, sillä onhan se suomalaisen koulujärjestelmän opintosuunnitelmassakin. Useimmille meistä inflaatio ei kuitenkaan tarkoita varmasti mitään vaan se on pelkkää sanahelinää. Todellisuudessa inflaatio on täällä ja arjessamme kaikkina päivänä ja se vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme. Emme vain huomaa sitä. Mitä inflaatio todella on ja miten siltä voi suojautua? Lue tämä postaus ja kuulet!

vakuudetonluotto_inflaatio


Mikä on inflaatio?

Inflaatio tarkoittaa oikeastaan yleistä hintojen nousua. Inflaatiota mitataan ja kuvataan tiettynä prosenttina vähän koron tavoin. Prosentti kertoo sen, kuinka paljon hinnat ovat kallistuneet tiettynä ajanjaksona edelliseen ajanjaksoon verrattuna.

Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että jos esimerkiksi maito maksaa tänään euron kaupassa ja inflaatio on vaikkapa 2 %, seuraavan kerran maidon hinta on euron ja kaksi senttiä. Maidon hinta siis nousee, sillä yleisesti taloudessa kaikki hinnat nousevat jatkuvasti. Sama koskee esimerkiksi autoja. Poikkeuksiakin tähän kehitykseen on, mutta yleisesti taloudessa eletään kevyen inflaation aikaa.

Sinulle inflaatio tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että vaikka saat saman palkan tänään ja ensi vuonna, on ensi vuoden sama euromäärä vähemmän arvoinen. Toisin sanoin ostovoima heikentyy päivä päivältä. Miten inflaatiota mitataan ja miten siltä voi suojautua? Jatka lukemista ja kerromme sinulle!

inflaatio – mittaaminen

Inflaatiota mitataan Suomessa Tilastokeskuksen toimesta. Tilastokeskus laskee eri tuoteryhmien ja talouden osa-alueiden hinnannousua tietyllä ajanjaksolla ja niistä luodaan jonkinlainen keskiarvo. Tuo keskiarvo kertoo siis yleisen hinnannousun numeraalina.

Maailmalla inflaatiota mitataan eri tahojen toimesta ja inflaatiota voidaan mitata paitsi kansallisella tasolla, myös esimerkiksi toimialakohtaisesti tai vaikkapa kansainvälisesti. Kansainvälinen inflaatio kuvastaa sitä, kuinka nopeasti hinnat maailmassa keskimäärin nousevat.

Miten turvata oma talous

Rahan arvon kehitys ei ole varsinaisesti mikään mörkö, jota tulisi pelätä. Itse asiassa se on varsin terveellistä, sillä mikäli maailmantalous junnasi paikallaan tai elettäisiin deflaation aikaa, ei tilanne olisi sen parempi. Inflaatio tulee kuitenkin tiedostaa ja sitä tulee mitigoida omien toimien avulla.

Kuten edellä kerromme, kaikki hinnat nousevat koko ajan. Mikäli asut vuokralla, ovat indeksikorotukset varmasti sinulle tuttuja. Vuokraa nostetaan usein jopa vuosittain yleisen hintatason nousun mukaan. Palkat puolestaan eivät välttämättä aina nouse, joten käytännössä se, että sinun palkkasi ei nouse, tarkoittaa sitä että ostovoimasi hiipuu päivä päivältä kuten jo edellä kerromme.

Pieniä toimia inflaation torjumiseksi eli siksi, jotta ostovoimasi ei vähenisi, on esimerkiksi vuosittaisten palkankorotusten neuvotteleminen ja esimerkiksi se, että rahoja säilyttää sellaisella tilillä, jonka korko yrittää inflaatioprosentin. Erilaisilla taloudellisilla instrumenteilla, jotka tarjoavat inflaatiota korkeamman tuotto-odotuksen, voi siis säilyttää oman rahan arvon vuodesta toiseen.

Inflaatiossa hassua onkin se, että se ei näy eikä kuulu, mutta käytännössä euron arvo heikkenee jatkuvasti.


Usein kysytyt kysymykset – UKK

Mikä on inflaatio?

 Inflaatio on tilanne, jossa hinnat nousevat yleisellä tasolla ja hinnan nousua kuvataan inflaatioprosentilla, joka on Suomessa Tilastokeskuksen laskema.

 

Onko inflaatio vaarallista?

 Inflaatio ei ole vaarallista vaan hyvin tavallinen osa talouden kehitystä. Inflaation hyviä puolia on muun muassa se, että talous kasvaa ja palkkataso nousee. Inflaatiosta on kuitenkin haittaa, mikäli sitä ei torju omilla toimilla.

 

Miten oma talous kannattaa turvata?

 Oma talous kannattaa turvata muun muassa varmistamalla se, että rahat ovat sellaisessa paikassa, jossa ne kasvavat korkoa. Lisäksi säännölliset palkankorotukset ja tulotason säännöllinen kasvu auttaa siinä, että oma ostovoimasi ei pääse heikkenemään.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *